«Полтавська Джерельна»: сімнадцять років зі званням кращої питної води України

08.01.2014

Нині багатьом із нас здається, що вода «Полтавська Джерельна» була у нашому житті завжди. Хоча молоде покоління полтавців може так стверджувати абсолютно точно. Адже нинішнього року торговій марці «Полтавська Джерельна» виповнюється 17!

Вона з’явилася в ті роки, коли українці тільки вчилися споживати питну воду в пляшках. Паралельно з розвитком «Полтавської Джерельної» формувалася й культура споживання питної води в нашому суспільстві.

Пригадайте, ще років п’ятнадцять тому більшість людей вважали, що купувати питну воду — марно витрачати гроші. Ті, хто не довіряв якості води з водогону, купували установки зворотного осмосу, видобуваючи через них так звану «живу» і «мертву» воду. Щоправда, мода ця швидко минула, оскільки люди розібралися, що очищена від усіх мікроелементів і мінералів вода хоч і стає очищеною, проте може навіть зашкодити людині.

Після цього настав час захоплення фільтрами для води. Щоправда, не в усіх виходило правильно їх експлуатувати, вчасно змінювати картриджі, тож не завжди споживачі були впевнені щодо якості води, яку споживають.

Так поступово, шляхом проб і помилок, формувалася культура споживання питної води. Сьогодні дуже багато людей переконані, що найкращою є питна вода, розфасована у пляшки на спеціалізованих підприємствах, тому що дотриматися всіх санітарних норм можна лише там, де є професійне обладнання й справою займаються спеціалісти.

Нині завод «Світанок», який виробляє питну воду «Полтавська Джерельна», — один із найвідоміших виробників не лише на Полтавщині, а й в Україні. Практично кожного року «Світанок» пропонує споживачам якусь новинку: змінюються дизайни пляшок і їхній об’єм для більшої зручності, етикетки стають усе привабливішими, розширюється сервіс продажу й доставки тощо. Незмінним залишається тільки сама вода — чиста, природна, збалансована за вмістом поживних речовин і смачна.

Як виробникові вдається доносити її такою до споживача вже багато років? Про це говоримо з директором ТОВ «Світанок» Владиславом Галустяном.

— Владиславе Мартиновичу, у торгової марки «Полтавська Джерельна» не ювілей, але дата красива — 17 років. Знаю, що ви працювали у «Світанку» ще тоді, коли він був харчосмаковою фабрикою, яка випускала макарони, солодощі, напої тощо, перш ніж стати підприємством з випуску виключно води. Тобто маєте пам’ятати, як виникла назва води, яку тепер знають в усій Україні, — «Полтавської Джерельної».

— Не скажу точно, хто саме вжив першим словосполучення «полтавська джерельна», але пам’ятаю, що коли ми почали випускати питну воду, то хотіли їй дати таку ж природну назву, як і вона сама. Вода, яку ми з гордістю пропонуємо споживачам, піднімається з підземних джерел глибиною близько 700 метрів. Тобто вона сформована багато століть тому й надійно захищена від забруднень сучасної екології величезним шаром землі. На таку глибину не здатні потрапити жодні нітрати, стічні води тощо. Ця вода сформувалася в ті часи, коли природа землі була найчистішою й найбагатшою. Звідти вона має й ідеальну мінералізацію, яка корисна для людини в будь-яких дозах. Питною водою не можна перенаситити організм, як це може статися, коли ви вживаєте мінеральні води.

Коротко кажучи, наша вода має генетично здорову пам’ять й при постійному вживанні здатна очищати організм і насичувати його корисними речовинами. Звідси й назва — «Полтавська Джерельна». Адже слово «джерело» — надзвичайно ємке, чисте і є основою всіх основ.

— На початку ХХІ століття завод «Світанок» брав участь у багатьох конкурсах якості продукції. Останніми роками, здається, ви дещо відійшли від конкурсної діяльності. Чому так?

— Справді, коли ми вивчили склад води «Полтавська Джерельна» й почали нарощувати її виробництво, нам було важливо підтвердити її якість на професійному рівні. Був період, коли ми не пропускали жодного професійного конкурсу якості. «Полтавська Джерельна» отримала Гран-прі конкурсу «Полтавська марка—2002», золоті медалі на VI Міжнародній спеціалізованій виставці «FOOD and DRINKS 2001», рейтингу «Краща торгова марка України—2002», конкурсу «Українське — найсмачніше», що проводився в Експоцентрі України в 2003 році, рейтингу «Вища проба» у Києві. Визнавалася «Переможцем дегустаційного конкурсу» у 2005-ому і 2006 роках. Виборола «Золоту зірку якості» на конкурсі «Продукти України—2005». Отримала численні дипломи та грамоти всеукраїнських та міжнародних конкурсів і виставок. Тобто за кілька років продукція заводу «Світанок» отримала найвищі нагороди всіх професійних конкурсів якості, які проводилися в Україні. Таким чином, ми довели всім, що на заводі «Світанок» випускається одна з найкращих питних вод України, а в нашому регіоні — однозначно найкраща. Тому активну конкурсну діяльність «Світанок» справді припинив.

— А яким чином тепер підтверджуєте якість води «Полтавська Джерельна»?

— Кожного року проходимо сертифікацію. Згідно із санітарно-гігієнічними правилами, якість питної води в Україні визначається за 28-ма фізико-хімічними та кількома мікробіологічними, токсикологічними, радіологічними показниками. Окрім того, регулярно відправляємо воду на дослідження в Український інститут екології людини, де є обладнання, здатне визначати якість води ще за додатковими критеріями.

— Думаю, прихильникам «Полтавської Джерельної», які слідкують за новинами з заводу, відомо, що керівник згаданого вами Інституту екології людини професор Михайло Курик дуже високо оцінив якість вашої води. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.

— Маємо кілька висновків, зроблених Інститутом екології людини в різні роки. Виходячи з цих висновків, можна сказати, що фахівці інституту високо оцінили якість води «Полтавська Джерельна». У науковому висновку Вченої ради Українського інституту екології людини про якість питної води «Полтавська Джерельна» зазначено, що наша питна вода відноситься до найкращих питних вод України за всіма хімічними, мікробіологічними і фізичними властивостями. Відповідно до висновку, потрапляючи до споживачів, вона максимально відповідає властивостям внутрішньоклітинної води організму, зберігає всі необхідні мікроелементи та корисні речовини, які потрібні людині. У згаданих наукових висновках на рівні з «Полтавською Джерельною» не з’явилося багато брендових вод України, які зараз намагаються конкурувати на ринку.

Продовжуючи розповідати про дослідження в Інституті екології людини, зазначу, що його фахівцями було досліджено понад 60 фасованих вод, які виготовляються в Україні, а також кілька зразків зі США, Європи, Росії та інших країн. Згідно з висновками, лише вісім із протестованих зразків питних вод України належать до питних вод найвищої якості. Серед них і «Полтавська Джерельна». А такі популярні води, як «Моршинська», «Березівська», «Біола», «Старий Миргород» отримали вищий та середній показники якості.

— А що містить у собі поняття «питна вода найвищої якості»?

— Це чиста вода, збалансована за вмістом мікроелементів та мінералів, яку можна споживати сирою. Щодо нашої «Полтавської Джерельної», було зазначено, що вона максимально наближена до внутрішньоклітинної води людини.

Розумієте, наскільки це важливо? Адже питна вода — це найважливіший у кількісному відношенні продукт, який людина повинна споживати щоденно. І якщо без їжі можна прожити понад місяць, то без води — не більше п’яти діб. Я вже не буду детально зупинятися на загальновідомих фактах про те, що організм людини на 70—95 відсотків складається з води і що за даними ВООЗ, до 80-ти відсотків хвороб людини пов’язані саме зі споживанням неякісної питної води.

Так, культура споживання питної води дуже виросла. Люди почали розуміти, наскільки важливо пити якісну воду. Тобто не гнатися за колись модною мінералкою, а вживати питну воду високої якості.

— Чому мінеральну воду не можна вживати постійно? Наскільки вона відрізняється від просто питної води?

— За великим рахунком, питна вода також є мінеральною. Але мінеральні води містять набагато більше мікроелементів. Тому, згідно з міжнародними стандартами, води й поділяються на мінеральні і питні. Питні мають незначну мінералізацію — рівно стільки, скільки людині потрібно для щоденного вживання. До мінеральних вод варто звертатися тоді, коли є певні проблеми зі здоров’ям і після консультації з лікарем. Бо мінеральна вода — це ті самі ліки, які допомагають, коли їх вживати правильно і дозовано та виключно за наявності медичних показань. Інакше можна й нашкодити. Тому, купуючи воду, споживачам варто уважно читати етикетки, обираючи воду для себе.

Оскільки наша професія пов’язана з виробництвом питної води, ми на заводі багато вивчаємо воду, і, думаю, ця тема цікавить дуже багатьох людей взагалі. Адже вже доведено, що вода має пам’ять, реагує на позитив і негатив, змінюючи відповідно свою структуру. Вода може зцілити і вбити. Тому дуже важливо уважно ставитися до того, що людина п’є.

— Більшість людей сьогодні вважають, що вживати сиру воду з-під крана — неправильно. Тому в багатьох квартирах і будинках стоять фільтри для очищення водогінної води. Чи вирішують побутові фільтри це питання?

— Однозначно відповісти на це запитання неможливо. Є багато аспектів, які варто враховувати. По-перше, перед тим, як встановити фільтр, необхідно обов’язково зробити повний аналіз водогінної води й визначитися, якої саме доочистки вона потребує. По-друге, треба знайти фахівців, які не просто продадуть вам цей фільтр, а справді підберуть такий, який розв’яже саме вашу проблему з водою. По-третє, фільтр — це міні-лабораторія, яка потребує постійного технічного і санітарного обслуговування та контролю, що забезпечити в побутових умовах практично неможливо. Тож, якщо не врахувати цих моментів, то в деяких випадках фільтри можуть навіть погіршувати якість води.

Якось довелося прочитати думку щодо фільтрів для води академіка Національної академії наук України, доктора хімічних наук, директора інституту колоїдної хімії та хімії води НАН України Владислава Гончаренка. Так-от, Владислав Володимирович, який багато років займається вивченням води, зазначив: «Я не знаю жодного фільтра, який би покращував якість води». Тому тим, хто бажає купити фільтри, я порадив би зважити на ці аргументи.

— Не так давно на заводі «Світанок» почали розливати більше негазованої води. Напевне, на неї виріс попит?

— Так, усе більше споживачів віддають перевагу негазованій воді. Вона вважається більш «правильною», оскільки не подразнює шлунок, як це робить вуглекислий газ. Хоча, за великим рахунком, споживати газовану воду чи негазовану — справа смаку кожної людини.

Понад п’ять років тому заводом «Світанок» спільно з міською владою була започаткована благодійна акція зі встановлення кулерів з питною водою

«Полтавська Джерельна» в перших класах усіх полтавських шкіл. Акція сподобалася і прижилася. Чи багато тепер у вас споживачів серед школярів?

— Дуже багато. Свого часу ми разом із міською владою надали можливість кожному першокласнику протягом дня пити стільки чистої й корисної води, скільки йому хотілося. Таким чином, ми виховували не лише культуру споживання якісної води, а й вчили дітей правильно її пити. Відомо ж, що людина повинна споживати від 1,5 до 3-х літрів води на добу. Але чи всі ми дотримуємося такого правила? Наскільки важливо випивати достатню кількість води, говорять хоча б кілька фактів, які наведу. Навіть невелика нестача води в організмі викликає швидку втому, розсіює увагу й може спричинити короткочасне послаблення пам’яті. Ті, хто вживає недостатньо води, схильні до частих застуд і нападів головного болю тощо.

Тому, турбуючись про здоров’я нації, треба привчати дітей змалечку пити достатньо якісної води. І полтавські діти це вже розуміють. Нині кулери для води, які для шкіл, до речі, завод продає за пільговими цінами, мають в усіх середніх навчальних закладах міста, куди завод регулярно постачає питну воду «Полтавська Джерельна».

А випускати негазовану питну воду в пляшках об’ємом 0,5 літра, наприклад, почали на прохання споживачів. Люди часто носять маленькі пляшки з собою у сумках, дають дітям на прогулянки, на заняття спортом тощо.

— Торгова марка «Полтавська Джерельна» часто виступає спонсором чи меценатом у різних конкурсах, проектах тощо. Уже стало доброю традицією розігрувати й призи серед своїх шанувальників.

— Своєю продукцією ми несемо людям здоров’я, тому хочеться ділитися цією можливістю якнайбільше. Зараз проводимо фотоконкурс під назвою «Полтавська Джерельна» — вода, що надихає». Отримуємо багато цікавих робіт і зайвий раз переконуємося, що робимо правильну справу, й наша вода справді надихає людей різних поколінь.

Уже два роки працюємо, наприклад, зі спортивним клубом «Вадокай», де діти й дорослі займаються фітнесом і карате. Серед них і діти з обмеженими можливостями. Свого часу до нас звернувся заслужений тренер України Микола Богодистий, розповів, наскільки важливо під час тренувань пити достатньо води. Ми познайомилися з його вихованцями й, як результат, усі, хто займається в цьому клубі, безкоштовно п’ють «Полтавську Джерельну».

Наша торгова марка конкурентоспроможна і престижна. Якість питної води «Полтавська Джерельна» оцінили готель «Палаццо», банківські, будівельні, медичні установи та організації нашого міста, жіночі консультації, адже здоров’я для вагітної жінки — понад усе. А наша вода, як уже відомо, основа повноцінного здоров’я людини, корисна майбутнім матусям і немовлятам.

— За даними Організації Об’єднаних Націй, кожен восьмий житель планети не має безпечної питної води. Якщо вдуматися в цю цифру, то стає просто моторошно. Здається, Полтавщина — екологічно безпечний регіон, а в більшості колодязів вода з нітратами, річки забруднені тощо. Тож, маємо цінувати той скарб, який подарувала нам природа у якості «Полтавської Джерельної».

— Справді, маємо дякувати за таку воду й ретельно її берегти. Тому ми дуже суворо підходимо до того, аби доступ до свердловини, з якої беремо воду, був надійно захищений від зовнішніх факторів. Водовози, якими транспортуємо воду, проходять ретельну санітарну обробку й мають високу герметичність. Обладнання у цехах сучасне, тож за девіз, який має ТМ «Полтавська Джерельна» — «Наша вода — ваше здоров’я!», — завод «Світанок» відповідає сповна.

Оксана КЛОЧКО

«Вечірня Полтава»