Увагу багатьох полтавців на вулицях міста в останні дні привертають яскраві зелено-жовті бочонки, з яких продають квас. Багато хто читає на плакатах біля них, що це улюблений полтавський хлібний квас від заводу «Світанок». Але віри не ймуть. Пробують квас на смак, переконуються, що дійсно це наш, рідний полтавський квас, утім найбільш недовірливі телефонують на «Світанок» і перепитують: «А бочечки ваші?» Аби розвіяти всі сумніви, ми звернулися за коментарями безпосередньо до начальника квасного цеху ТОВ «Завод «Світанок» Світлани Котєнєвої.

— «Бочечки», як називають їх споживачі, дійсно наші, — розповіла Світлана Миколаївна. — Це термокеги, якими ми урізноманітнили варіанти продажу квасу. Як відомо, більшість полтавського хлібного квасу від заводу «Світанок» продається у великих бочках, є термокеги з квасом у кафе і магазинах, у яких підтримується потрібна температура за допомогою електроенергії. Нові кеги — абсолютно автономні. Вони складаються з трьох колб: внутрішня — з харчового пластику, наступна — з багатошарового пластику, за рахунок чого утворюється ефект термоізоляції, й остання, зовнішня, виконана з яскравого пластику, що приваблює погляди. Такі кеги не потребують ніякого живлення й працюють як термоси. Заливаємо в них квас температурою 2–5 градусів і за добу вона може піднятися не більше, ніж на три градуси. Термокеги не потребують підключення до електроенергії, використання газового балону, охолодження. Їх зручно перевозити будь-яким транспортом й можна встановити де завгодно. Зручні вони й тим, що всередину кега потрапити неможливо, миються кеги виключно в заводських умовах на спеціальному обладнанні, тож контакт квасу з зовнішнім середовищем чи втручанням людини — виключений.

— Скільки таких кегів встановлено у Полтаві?
— Загалом по місту буде 25 точок продажу квасу з теромкегів. — Якщо термокеги зберігають постійну температуру, то чи можна говорити про те, що й квас у такій тарі «живе» більше, тобто, подовжується термін його придатності для споживання? — Хлібний квас — натуральний живий продукт і його термін придатності до споживання складає 2 доби у будь-якій тарі.

— Квас у бочки і кеги на заводі наливається з однієї ємкості?
— Так. Уже багато десятиліть на нашому заводі не змінюється рецепт приготування квасу. Колись саме цей рецепт дуже полюбився полтавцям і ми не хочемо його втрачати, оскільки хлібний квас залишається нині одним з небагатьох абсолютно натуральних продуктів. До його складу входять цукор, хлібопекарські дріжджі, сухарі з великим вмістом житнього борошна й квасне сусло. Квасне сусло — це продукт, який виготовляється з пророщених зерен злакових культур з додаванням житнього борошна. Житній квас дуже поживний і корисний для людини. Містить вітаміни групи В, які діють тонізуюче на нервову систему, вітаміни D, Р та багато інших. Також хлібний квас — продукт незавершеного спиртово-молочного бродіння, в результаті якого утворюється вуглекислота, корисна для людини, оскільки приймає участь в регулюванні кислотного процесу в шлунку й сприятливо діє на весь процес травлення.

— Якщо квас — продукт бродіння, то передбачається, що він містить якусь частину алкоголю. Чи можна, в такому разі, його давати дітям і в яких кількостях?
— Це запитання часто ставлять. Так, квас, — продукт спиртово-молочного бродіння, але частка алкоголю в ньому настільки мізерна, що його можна пити і маленьким дітям, і вагітним жінкам, і ослабленим хворим людям. Квас настілки ж безпечний в плані алкоголю, як і кефір.

— Ви працюєте начальником квасного цеху уже 12 років. За цей час пити квас вам не набридло?
— Не набридло. У сезон квасу мій робочий день розпочинається о четвертій годині ранку з того, що я куштую квас. На заводі маємо сім ємностей по п’ять і десять тонн і з кожної з них пробуємо квас, перш ніж запропонувати його споживачам. Бо зробити квас за нормами ДСТУ — це одне, але ж треба ще створити його «букет», щоб цей смак сподобався людям. Тому і я, і мої колеги за день стільки квасу випиваємо… Напевне, ми по-справжньому любимо квас, інакше б тут не працювали.